Biografie

WILLEM DE VRIES bariton

 

Bariton Willem de Vries studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij lessen bij Dietrich Fischer-Dieskau, Thomas Quasthoff, Graham Johnson, Jard van Nes, Rudolf Jansen, Udo Reinemann en Maarten Koningsberger.

 

Tijdens zijn studie zong Willem twee jaar in het koor van De Nederlandse Bach Vereniging en werkte als freelance koorzanger mee aan verschillende produkties van De Nederlandse Opera zoals, Lohengrin, Turandot, Euryanthe, Don Carlo en Götterdämmerung.

 

De Vries zong operarollen in produkties van Barok Opera Amsterdam, Opera op Zak, het Grachtenfestival Amsterdam, Opera Trionfo, de Opera Studio van Amsterdam en het Zomer Opera Festival in Alden Biesen (België).

 

Bij Opera Zuid vertolkte Willem de rol van Graf Danilo Danilowitsch in Die Lustige Witwe van Léhar, Moralès in Carmen van Bizet, Marco in Gianni Schicchi van Puccini en Figaro in Il Barbiere di Siviglia van Rossini. Eveneens zong Willem de Vries de rollen van Ford in Falstaff van Verdi, Valentin in Faust van Gounod, Peter in Hänsel und Gretel van Humperdinck, Conte Almaviva in Le nozze de Figaro van Mozart, Belcore in L’elisir d’Amore van Donizetti en Silvio in I Pagliacci van Leoncavallo.

Verder vertolkte Willem de rol van Dottore Grenvil in La Traviata van Verdi en Eisenstein in Die Fledermaus van Strauss. In Tivoli/Vredenburg zong hij de rol van Ping in Turandot van Puccini en in het Concertgebouw in Amsterdam de rol van Papageno in Die Zauberflöte.

Willem zong de rol van Alidoro in de opera La Cenerentola van Rossini, Jago in Otello van G.Verdi en Marullo in Rigoletto, eveneens van Verdi.

In de revue Wie is Loesje (regie van Marc Krone) trad hij op als “Rambler” Kees Kranenburg.

 

Willem werkte mee aan Concert voor 1000 sterren, een serie educatieve concerten van de Magische Muziekfabriek in samenwerking met Het Residentie Orkest en Het Radio Filharmonisch Orkest. Meer educatieve en familieconcerten volgden zoals "De rijke man en de nachtegaal" (Tivoli Leidsche Rijn/TROS) en "Zingende Honden". Een nieuw educatief concert met Willem als zanger en presentator was een groot succes. Het betrof een serie concerten met de medewerking van Het Groot Omroepkoor, de TROS en de NTR, "Meneer Gijs wil een prijs". 

 

Willem zong naast liedrecitals en oratoriumconcerten operarollen zoals Schaunard in La Bohème, Jevgeni Onegin in de gelijknamige opera van Tschaikovsky en Le Podestat in Le docteur miracle van G. Bizet. Onlangs zong hij de Grand Prêtre in Samson et Delilah van C. Saint-Saëns in TivoliVredenburg.

In 2019 volgt een herneming van de speciaal voor het Concertgebouw gecomponeerde theaterstuk “Waterwerken” van Bob Zimmerman. In 2020 zal Willem de titelrol vertolken in Don Giovanni in een produktie van Opera Compact.

 

Willem de Vries maakt vaak deel uit van het ensemble Frommermann, bekend door hun optredens voor o.a. het 2006 Koninginnedagconcert op het Paleis Noordeinde en het 2008 AVRO Prinsengrachtconcert in Amsterdam met repertoire van de Comedian Harmonists.

 

Willem de Vries is verder actief als oratorium- en liedzanger en heeft gewerkt met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard, Jos van Veldhoven, Peter Dijkstra, Arjan Tien, Per-Otto Johansson, Karel Deseure, Henk Guittart en Erik van Nevel.

 Download foto met hoge resolutie

foto credit: Marco Borggreve 


CONTACT:

 

Willem de Vries, bariton

T: +31(0)6 4155 6638

e-mail Willem de Vries